Naast prepareren is er in het museum ook veel om te restaureren. Veel oude preparaten moeten schoongemaakt of gerepareerd worden. Soms voel ik me net een poppendokter...

Bij oude vogels moet ik vaak de snavel en de poten schilderen. Dat wordt lang niet altijd door preparateurs gedaan en in de loop van de tijd trekt de kleur daar helemaal uit.

kop-papaegaaiduiker2.gif

Papegaaiduiker: snavel en ogen zijn niet goed.

kop-papegaaiduiker2.gif

Snavel is bijgekleurd, nu met goede ogen.

Ook is er in de loop van de jaren wel eens een nagel of teen afgebroken. Ik zoek dan eerst bij oude preparaten of ik iets vergelijkbaars vind en anders in de vriezer, of er nog een vogel in ligt, die ik toch niet meer ga opzetten, maar die nog goed is voor onderdelen. Van zulke vogels gebruik ik ook staartpennen of andere veerpartijen waarmee een andere vogel weer opgeknapt kan worden. Soms maak ik van Apoxi (een sculptuurpasta) nieuwe snavelhoezen of een ontbrekende nagel of teen na, die vervolgens weer wordt bijgeschilderd. Veel werk, maar de voldoening als de vogel er weer mooi bij staat is ook groot.

Een paar jaar geleden kocht ik van een Italiaanse antiekhandelaar een oud schubdier. Ook al was deze in slechte conditie, ik heb hem toch maar gekocht, omdat schubdieren bijna niet te vinden zijn.

prepareren2schubdier1.gif

prepareren2schubdier2.gif

prepareren2schubdier3.gif

De voorpoot was ingescheurd en miste alle tenen, de achterpoot was half afgescheurd en de staart afgebroken. De oogkassen waren holtes: de oorspronkelijke ogen waren gewoon blijven zitten en ingedroogd. Waarschijnlijk is het hele dier niet geprepareerd volgens de regels, maar gewoon in zijn geheel gedroogd in de hete Afrikaanse zon. Een vriend van mij kocht een dergelijk schubdier en vond, na opweken, alle organen nog binnenin. Daarnaast was de huid op meerdere plekken gescheurd en was het hele dier vervuild en verstoft.

Het was niet gemakkelijk om passende nieuwe nagels te vinden, dus heb ik die van een oude buizerd gebruikt. Die kwamen qua grootte en kleur wel in de buurt. Achteraf ben ik er toch minder tevreden over, dus dan wordt nog wel weer eens aangepakt.

prepareren-schubdier                 

Het gerestaureerde schubdier: schoongemaakt, gerepareerd, op kleur gebracht en hij kijkt weer uit zijn ogen.