Prepareren is naast techniek ook kunst.  Als je regelmatig opgezette dieren onder ogen krijgt, bijv. op marktplaats of in een natuurmuseum, of bij een verzamelaar zie je na een tijd grote verschillen in kwaliteit. Om van een lege huid weer een goed opgevuld dier te maken, die natuurlijk over komt valt nog niet mee, zoals we in deze voorbeelden zien. De ene preparateur is nu eenmaal beter dan de ander, zoals in elk beroep.

Kerkuil, nummer NLA5482767 | bron: ND 
klik op het plaatje om de PDF te openen

nd01

Tijdens mijn jarenlange zoektochten als verzamelaar kwam ik ze van tijd tot tijd tegen: oude opgezette otters, stille getuigen van de tijd dat ze nog bij duizenden in Nederland voorkwamen. Zo verwierf ik uiteindelijk een complete familie bij elkaar, die helaas jaren op een plank bleven liggen, omdat ik geen ruimte had in mijn museum, tot ik kort geleden besloot dat het eindelijk tijd werd voor een nieuw project: een otterdiorama.

Een tijd geleden was ik in staat om twee heel oude gieren te verwerven, een vale gier en een jonge lammergier (heet ook baardgier). Ze zagen er echt slecht uit, maar voor mij toch een aantrekkelijk restauratieproject, in de hoop dat er toch twee mooie aanwinsten voor het museum zouden ontstaan. Na de zomervakantie begon ik met mijn goede vriend Daniël, een kundig preparateur, aan de klus. Met dit resultaat:

In de week dat ik in Ginnum werkte (zie CSI Ginnum) heb ik uit de grote verzameling botten ook zelf twee chimeren gemaakt: toch een beetje preparateur naast God.

Bijzonder!

Een varkenskont van porselein

Het geld ligt op straat, zeggen we, om uit te drukken dat er overal wel wat te verdienen valt als je maar goed kijkt. Dat is mooi, maar het kan nog mooier. Hoe zou je het vinden als je na een strandwandeling met zakken vol euro's terug kwam? Wij vinden geen geld, maar 'waardeloze' schelpjes op het strand.Toch zijn schelpen eeuwen lang in grote delen van de wereld gebruikt als betaalmiddel.

Lees meer...

Contact

Klaas Nanninga

Korreweg 70
9715 AE Groningen
tel 050 5770903
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.