NATUURGIDS

Klaas Nanninga is al van jongs af al buiten bezig: vogel kijken, planten zoeken, paddenstoelen determineren, schelpen verzamelen, sterren kijken, enz. Eigenlijk alles wat er in de natuur te zien is heeft zijn belangstelling. De hobby werd zijn studie (biologie aan de RUG), de studie werd zijn beroep: leraar biologie. Al die jaren nam hij zijn natuurvondsten mee naar school en bracht hij leerlingen mee de natuur in. Jarenlang verzamelen van allerlei moois uit de natuur van de hele wereld leidden tot een indrukwekkende natuurverzameling. Hij is nog steeds actief als vogelaar, vlinderaar, geeft lezingen over natuuronderwerpen, leidt bezoekers rond in zijn museum en bij natuurexcursies. Hij neemt graag mensen mee in zijn eigen enthousiasme over al het moois en boeiends in de natuur.

 Vogleexcursie WTT-1 okt 2011

Excursie

Het is mogelijk om een dag of dagdeel met Klaas op stap te gaan.

Vaste excursies zijn naar het Lauwersmeer en naar Schiermonnikoog.

Andere tijden en plaatsen zijn in overleg ook mogelijk

Excursietijden:

  • Ochtendexcursie van 9.00 -12.30
  • Middagexcursie van 13.00 tot 16.30
  • Dagexcursie van 9.00 tot 16.30

Prijzen:

Lauwersmeer:      

dagdeel: 

  • groep 2-4  personen € 80     
  • groep 5-15 personen € 20 per persoon          

hele dag:

  • groep 2-4  personen € 150    
  • groep 5-15 personen € 25 per persoon

Schiermonnikoog:

hele dag:

  • groep 2-4  personen € 145    
  • groep 5-10 personen € 30 per persoon, 
  • boot en fiets voor eigen rekening

natuurgids-lezing 

PRESENTATIES

In de afgelopen jaren heeft Klaas verschillende lezingen en powerpoint-presentaties gehouden over allerlei onderwerpen vanuit natuur en schepping: bijzondere planten en dieren, het heelal, vogeltrek, vogels in hun biotoop, roofvogels, de natuur bij nacht, de natuur in de winter, rariteitenkabinetten, fabeldieren, het paradijs en de schepping, enz. Andere onderwerpen zijn in overleg ook mogelijk.

Hij heeft bij verschillende kerkdiensten rondom de schepping ondersteunende presentaties verzorgd. Hij is spreker geweest op het Letterfestival, het Flevofestival, de hervormde jongerenbond en voor verschillende natuurwerkgroepen, buurtverenigingen, ouderenverenigingen, kerkelijke gemeenten en basisscholen.

U kunt hem bellen om een boeiende presentatie te komen houden.

Prijs en lengte in overleg.

WORKSHOPS

Workshop Van klein naar GROOT.

Je gaat onderzoeken hoe allerlei dingen er uit zien als je ze 40 keer zo groot bekijkt.
Opeens is een suikerklontje een rotsblok, en een bromvlieg wordt een vliegtuig. Je kunt zien hoe prachtig vlindervleugels zijn gemaakt, of hoe een klein krasje op je huid wel een rotskloof lijkt en een wratje wordt een vulkaan. Een speld wordt een speer, een krantenfoto een grote verzameling stippen en nog veel meer wondelijke zaken. Boeiend voor jong en oud!

workshop-binoculair

Workshop Puur natuur.

Wat is er zo puur aan de natuur? Natuur is wat het is, zonder pretenties. 'Rose is a rose is a rose is a rose' , schreef Gertrude Stein in 1913.
Het vraagt aandacht om dat goed te zien: de natuur in zijn eenvoud en schoonheid. Aandacht vraagt tijd en stilte: proberen te ervaren wat je ziet en hoort.
We gaan oefenen in goed kijken en dat proberen we weer te geven. Daarvoor kiezen we de vorm van de haiku: een tekstje van 3 regels.

Ik sloeg een spin dood
en had daarna een koude,
eenzame avond.

Door de schoorsteen klinkt
rustig koeren van een duif
In ons huis stilte.

We oefenen in goed kijken en luisteren naar de natuur om ons heen. Daarna proberen we woorden bij onze indrukken te vinden: een literaire natuurbeleving!

Kosten: € 15 per deelnemer.

KINDERFEESTJES

Een kinderfeestje in het natuurmuseum is een bijzondere ervaring. Je krijgt een rondleiding met een speurtocht of een kinderworkshop. Natuurlijk hoort er een tractatie en een cadeautje bij. In overleg kunnen er allerlei aanpassingen gemaakt worden, zodat het feestje goed aansluit bij de leeftijd en de belangstelling van de kinderen.

kinderfeestje1.gif

kinderfeestje2.gif

Kosten:

Vanaf € 12,50 per kind, afhankelijk van de invulling.

Geschikte groepsgrootte: 6-10 kinderen (of aanpassing in overleg.)