Het is een oude traditie onder preparateurs om naast het dode dieren weer 'tot leven te wekken', ook zelf nieuwe dieren te maken: toch een beetje ervaren hoe het is om als Schepper te werken. Vleugel hier, pootje daar..., zie je wel, ik kan het ook!
Sommige van die scheppingen zijn zo vaak gemaakt dat ze een eigen status hebben gekregen. De Jackalope is een 'gouwe ouwe' onder preparateurs: een konijn of haas met een gewei. Niet moeilijk te maken en er is veel belangstelling voor. De Jackalope is een dier uit de Amerikaanse folklore en Europa kent varianten als de Dilldapp en de Skvader, ook gehoornde konijnen en hazen. De bron van dit fabeldier is mogelijk een afwijking. Door besmetting met het Shope Papilloma virus ontstaan er woekeringen en uitgroeisels op de kop, die de indruk wekken van geweien en horens. Deze ziekte komt ook bij mensen voor, waar soortgelijke woekeringen op het lichaam gaan groeien. Rond 1650 werd Mary Davis beroemd, omdat ze 4 horens droeg. Wereldwijd zijn er nu 55 mannen en 65 vrouwen die horens dragen.
De klassieke Jackalope
Haas met Shope Papilloma virus
Vrouw met horen
Veel van deze dieren bestonden al in de folklore, maar hun wortels liggen soms nog dieper. In de Griekse mythologie waren de chimeren bekend: monsterlijke wezens die uit de delen van meerdere dieren waren samengesteld.
Door de Harry Potter films zijn ze opnieuw bekend geworden: de griffioen of hippogrief, half leeuw, half arend. En zo heb je er meer: Pegasus, het gevleugelde paard, de kentaur; half man, half paard; allemaal uit de oude Griekse mythologie en opnieuw door Hollywood tot leven gewekt.
Hippogrief uit een Harry Potter film
Feejee mermaid, Circus Barnum, 1841
Van veel recentere datum zijn de Fiji zeemeerminnen (Feejee mermaids): gedrochten die samengesteld werden uit een grote vis en een aap, als een bizarre nabootsing van een zeemeermin. Ze werden door de grote circusbaas P. T. Barnum in 1841 met enorm succes geëxposeerd en sindsdien veel nagemaakt. Ons beeld van zeemeerminnen is sterk beinvloed door het sprookje van Hans Christian Andersen, De kleine zeemeermin en het bijbehorende beeld in de haven van Kopenhagen, waar een liefelijke kruising tussen een meisje en een vis te zien is.
Er zijn natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden om dieren samen te stellen. Zo is er een hele familie ontstaan: de Wolpertingers, die in de Beierse bossen leven.
Wolpertingers hebben meestal het lichaam van een konijn, eekhoorn of wezel, en dragen geweien, horens en vleugels. Ze zijn al bekend vanaf de 17e eeuw, maar hun bestaan werd nieuw leven ingeblazen door het populaire spel World of Warcraft en andere fantasy-spellen.
Wolpertinger
Dilldapp, World of Warcraft
Wolpertinger
In een volgende aflevering van Prepareren Kwakioen en Suizer laat ik zien wat mijn eigen bijdrage is aan de boeiende wereld van de chimeren.